13. 7. 2021

ZACHRÁNÍME UNIKÁTNÍ PAMÁTKU V PETROVĚ U STRÁŽNICE?

Od Olga Svátková

Akad. mal. Jaroslav Blažek vedle své keramické mozaiky na nádraží v Petrově. Foto: M. Blažek

ZACHRÁNÍME UNIKÁTNÍ PAMÁTKU V PETROVĚ U STRÁŽNICE?

Tři kilometry od Strážnice v okrese Hodonín se nachází obec Petrov, známá svými sirnatými prameny. Nalézá se v ní pozoruhodná památka  z minulého století. V době, kdy jsem na webových stránkách Petrova  po ní pátrala jsem však nenalezla ani její fotografie, ani jeden jediný řádek textu o  ní  Stavba  je od začátku července 2016 zavřená, a tak se do ní milovníci výtvarného umění nehrnou. .  Řeč je o bývalé budově vlakového nádraží, dílu projektanta  Ing. Iva Řehoře z Olomouce (29. 7. 1935 – 2. 1. 2012), ve které se nalézá keramická mozaika akademického malíře Jaroslava Blažka, rodáka z Kostic u Břeclavi (5. 12. 1927 – 31. 12. 2019) o rozměrech 2 x 4,5 m, s regionálním lidovým motivem Šohaj a dievčica.
Čím je zrušené nádraží v Petrově tak pozoruhodné? Jedná se o ojedinělý výtvarný počin. Budova byla postavena v tehdejší socialistické společnosti  a přesto její půdorys měl náboženský charakter – tématem byl obrys  klíče sv. Petra. V hlavní kulaté části interiéru nádražní haly se nalézá ona výše zmíněná mozaika akad.mal. Jaroslava Blažka.
Abychom přesně zjistili, ve kterém roce bylo nádraží v Petrově na Hodonínsku i se svou keramickou stěnou vytvořeno, bude potřeba pátrat v obecní kronice, nalézající se v současné době v  břeclavském archívu. Rodina Blažkova klade vznik stavby s keramikou  do 1. poloviny 60. let 20. století. O Ing. Řehořovi se dlouho nemluvilo.. Nyní se o něm lidé dozvědí nejen v souvislosti s budovou v bruselském stylu v Bystřici pod Hostýnem, kterou chceme dát prohlásit za kulturní památku ČR, ale také s památkou v Petrově.
Poté, co zmíněná budova na adrese Petrov 213 přestala sloužit jako nádražní, měla pěkné využití jako interiérové studio – designové centrum absolventky fakulty architektury, která  nabízela služby z tohoto oboru a zprostředkovávala také prodej  zakázkového nábytku, uměleckých předmětů apod. Také ona tehdy stejně jako já pátrala po původu stavby a keramické mozaiky. V roce 2013 napsala akad. mal. Jar. Blažkovi:: ,,Tuto budovu jsem si od ČD v poněkud zchátralém stavu v září (2013) pronajala a postupně se snažím prostor rekultivovat… Zaujal mne již před několika lety, především ústřední kruhová místnost (bývalá čekárna), ve které se na nosném sloupu nachází mozaika. Nemohla jsem se nijak dopátrat původu stavby a ani tohoto díla, až teď jsem si všimla nenápadného podpisu ve spodní pravé části. Na internetu jsem dohledala, že autorem je nejspíš právě akademický malíř – pan Jaroslav Blažek.,,
Interiérové studio designérky ukončilo svoji činnost v budově bývalého nádraží z technických důvodů začátkem července 2016. Od té doby je nemovitost zavřená, a tak jí hrozí další chátrání. To je velká škoda. Vdova po projektantovi Jiřina Řehořová a její dvě dcery zatím vůbec nic o situaci netuší. Žádná instituce je zatím nekontaktovala. Obec má o nemovitost zájem a chce ji využít. Budeme Vás informovat, co pro záchranu stavby a pro její opravu podnikáme.
Zdroj: rodina Blažkova, obec Petrov u Strážnice
.